Taekwon-do

Mitä on taekwon-do?

Taekwon-Do puu
Taekwon-Don koostumus eli Taekwon-Do pyörä

Taekwon-Do on korealainen itsepuolustus- ja kamppailulaji joka suomennetaan "Jalan ja käden tieksi". Sana "tae" tarkoittaa jalkaa, jalalla murskaamista tai potkaisemista. "kwon" merkitsee kättä, kädellä tuhoamista tai nyrkkiä. Sana "do" voidaan suomentaa tienä, tapana, taitona tai periaatteena. Yhdistettynä "Tae" ja "kwon" merkitsevät lajin fyysistä puolta kun taas väliviivalla erotettu sana "do" tarkoittaa lajin henkistä ja filosofista puolta jolla on lajissa suuri sija. Laji kannustaakin harrastajaa kehittämään itseään ihmisenä niin fyysisesti kuin henkisesti.

Lajin perustaja kenraali Choi Hong Hi (9.11.1918-15.6.2002) nimesi virallisesti Taekwon-don:n Koreassa huhtikuun 11. päivänä vuonna 1955. Lajin kattojärjestö International Taekwon-Do Federation eli ITF perustettiin 22. maaliskuuta 1966. Euroopan liitto A.E.T.F (All Europe Taekwon-do Federation) perustettiin Oslossa 14. kesäkuuta 1979. Suomessa ITF Taekwon-doa on voitu harrastaa vuodesta 1985 ja SITF (Suomen ITF Taekwon-do) perustettiin vuonna 1987. Taekwon-do on siis varsin moderni kamppailulaji.

Taekwon-Do pohjautuu useisiin muinaisiin Korealaisiin kamppailutaitoihin, kuten esimerkiksi "Tae kyon" ja löytyypä lajin perustajalta musta vyö Karatesta. Taekwon-Do on yleisesti tunnettu voimakkaista ja hienoista potkuistaan mutta vain murto-osa Taekwon-Don yli 3000 perustekniikasta ovat potkutekniikoita. Taekwon-Don tekniikan maksimaalisen voiman tuottamiseen käytetään hyödyksi fysiikasta tuttuja mekaniikan peruslakeja (Newtonin lait).

Kuten useassa muussa kamppailulajissa, Taekwon-do:ssa on käytössä vyöjärjestelmä, joka koostuu 24 vyöarvosta (värivyöarvoja 15 ja mustan vyön arvoja 9). Kaikki harrastajat aloittavat valkoiselta vyöltä ja vyökokeita suorittamalla on mahdollista edetä seuraaville vyöarvoille ja päästä opettelemaan uusia ja haastavampia tekniikoita. Taekwon-do sopii kaikenlaisille harrastajille iästä, sukupuolesta, kunnosta ja koosta riippumatta. Kunto, notkeus ja kehonhallinta kehittyvät yhtäaikaa muiden Taekwon-do taitojen kanssa.


Taekwon-don osa-alueet

Perustekniikka

Liikesarjat

Ottelu

Murskaus- ja kovetusharjoittelu

Itsepuolustus

harjoittelijan periaatteet

Kohteliaisuus

Rehellisyys

Itsehillintä

Uutteruus

Lannistumaton henki

Kilpailulajit


Ottelu

Liikesarjat

Voimamurskaus

Erikoistekniikkamurskaus

Näytösottelu

Joukkuekilpailu